Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβαλλοντος (ΥΠ.Ε.Ν.), πιστό στην παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», έρχεται και πάλι εν μέσω πανδημίας να προωθήσει ένα ακόμη έργο καταστροφικό για το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Όπως ακριβώς και στην πρώτη έξαρση του covid-19 και την καραντίνα της άνοιξης, προώθησε την άδεια καύσης απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ» και στη συνέχεια στην απόφαση για την δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στην Μαυροράχη του Λαγκαδά, έτσι και τώρα έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ανακύκλωση απορριμμάτων» (ενώ στην πραγματικότητα προωθεί με κάθε τρόπο την καύση τους) και στη συνέχεια (μέχρι 22 Δεκέμβρη) τη διαβούλευση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μ.Ε.Α. Μαυροράχης.
Ούτε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά με την οποία αντιτίθεται στη δημιουργία της Μ.Ε.Α. Μαυροράχης, ούτε η αρνητική γνωμοδότηση του (δημόσιου) Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, ούτε οι προσφυγές Δήμου και τοπικών συλλόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ούτε η εκφρασμένη και με κινητοποιήσεις αντίθεση δεκάδων συλλογικοτήτων της πόλης και του νομού Θεσσαλονίκης στη δημιουργία της Μ.Ε.Α. και την καύση απορριμμάτων δείχνουν να ενδιαφέρουν το ΥΠ.Ε.Ν., την Περιφέρεια Κεντ. Μακεδονίας και τον ΦΟ.Δ.Σ.Α. Ξεκάθαρα φαίνεται να βάζουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου της ενεργοβόρας βιομηχανίας και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων” πάνω από τις διαθέσεις αλλά και από την υγεία και τη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Εκμεταλλεύονται μάλιστα την καραντίνα και τις απαγορεύσεις των κινητοποιήσεων, που (ως μόνο σχεδόν μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας) έχει επιβάλλει η κυβέρνηση θεωρούν ότι εύκολα θα περάσει και αυτό το εγκληματικό έργο.
Η Μ.Ε.Α. Μαυροράχης όπως σχεδιάζεται είναι ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων καθώς προβλέπεται να δέχεται το 65% των απορριμμάτων του Ν. Θεσσαλονίκης καθώς και της Πιερίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και του Δ. Παιονίας Κιλκίς, από τα οποία θα παράγεται απορριμματογενές καύσιμο SRF-RDF. Με τη δημιουργία της όχι μόνο προωθείται η καταστροφική για το περιβάλλον καύση απορριμμάτων (στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας, τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ στη Σίνδο και όπου αλλού ανά την Ελλάδα), ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει φραγμός σε φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων (περιορισμός του όγκου, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.ά.) αλλά και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ήδη επιβαρυμένης από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, περιοχής των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης. Την ίδια στιγμή βέβαια η Μ.Ε.Α. προβλέπεται να έχει κόστος κατασκευής περίπου 100 εκατ. Ευρώ και να κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (μελέτη, κατασκευή και λειτουργία από το ιδιωτικό κεφάλαιο, στο οποίο θα παραχωρηθεί για 30 χρόνια), πράγμα το οποίο θα έχει, ως άμεσο αποτέλεσμα την επιβάρυνση των δημοτών, με την αύξηση των δημοτικών τελών.
Απέναντι σ’ αυτό το νέο καταστροφικό έργο, οφείλουμε όλοι, φορείς και κάτοικοι, να πάρουμε θέση. Με τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις μας ενάντια στο έγκλημα κατά του περιβάλλοντος της υγείας και της ζωής μας, αλλά και με τη συμμετοχή μας στη διαβούλευση*.
Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα μας για το περιβάλλον, τον τόπο μας και τα παιδιά μας! Γιατί η Θεσσαλονίκη θέλει ν’ ανασάνει!
*ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ μέχρι την Τρίτη 22 Δεκέμβρη
Αποστολή με email:
1] Επιτροπή Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας persymb@pkm.gov.gr
2] Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (ΠΚΜ) dbiom@pkm.gov.gr ,
3] Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή/ ΥΠΕΝ-ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ / Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) Τμήμα Β/ Τηλέφωνο: 210 6417965 Fax: 210 6417753 e-mail: sec.dipa@prv.ypeka.gr
4] Στην πλατφόρµα του Ηλεκτρονικού Περιβαλλοντικού Μητρώου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και είναι διαθέσιμο στο https://eprm.ypen.gr
(εγγραφή του χρήστη και είσοδο με τους κωδικούς ΤaxisΝet.).ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΕΤ: 2007342518