Συνεπής στο ρόλο της η Κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην υπογραφή νέας σύμβασης με την «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της πολυεθνικής εταιρείας  Eldorado Gold, για τη συνέχιση της εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, υπό την υψηλή επίβλεψη των πρέσβεων ΗΠΑ και Καναδά, ανοίγοντας μια νέα, μαύρη σελίδα στην ιστορία των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Μία σύμβαση, με την οποία παραδίδουν σχεδόν το 1/8 της Χαλκιδικής στην εταιρεία, καθιστώντας έναν ευλογημένο υπέροχο τόπο περιοχή βαριάς βιομηχανικής όχλησης, και με την οποία το Δημόσιο απεμπολεί όχι μόνο το δημόσιο συμφέρον, αλλά και τις θεσμικές του υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες της χώρας. Μία σύμβαση αποικιοκρατική, σύμφωνη με την πολιτική μπανανίας που εφαρμόζουν οι μεγάλες δυνάμεις απέναντι στους υποτελείς τους, μία απόδειξη ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα λειτουργεί ως εντολοδόχος των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών, και ιδιαιτέρως των πολυεθνικών μονοπωλίων.

Με τη νέα σύμβαση η Κυβέρνηση υπόσχεται στην Καναδική εταιρεία Eldorado Gold ότι θα της παρέχει «εγγυήσεις» για την «ασφαλή, σίγουρη και αδιατάρακτη πορεία αδειοδότησης του έργου». «Δένεται», δηλαδή, το Δημόσιο με επαχθείς νομικές ρήτρες που δεν θα επιτρέπουν στο εξής την καθυστέρηση των έργων για κανένα λόγο, δίνοντας εγγυήσεις στην εταιρεία πως θα χρησιμοποιηθεί κάθε κρατικός μηχανισμός, για να μην εμποδιστεί η επένδυση από τον αγώνα των κατοίκων.

Για να προπαγανδίσει την «επένδυση» η Κυβέρνηση προβάλλει το βρόμικο δίλημμα «περιβάλλον ή δουλειές», που καταλήγει στο ούτε περιβάλλον, ούτε δουλειές, αλλά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων. Με τα δήθεν «αντισταθμιστικά οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία» επιδιώκει την εξαγορά των συνειδήσεων των κατοίκων, για να εξασφαλιστεί η σιωπή και η συνενοχή τους στη λεηλασία του τόπου τους.

Ξέρουμε καλά ότι όσο λεηλατούν την περιοχή, άλλα τόσα λεφτά δίνουν στα μέσα μαζικής εξαπάτησης, για να βαφτίσουν την καταστροφή ως "ευλογία". Κανείς δεν πιστεύει πια το αφήγημα της φιλικής για την οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα για το περιβάλλον επένδυσης. Όλοι ξέρουν ότι βαφτίζονται ως «νέο επενδυτικό σχέδιο» τα ανταλλάγματα και αυτής της «νέας σύμβασης», για να συνεχίσει την καταστροφή του τόπου για τα κέρδη μιας πολυεθνικής μονοπωλιακής εταιρείας και των υπεργολάβων της.

Το σύνολο των διαχειριστών του πολιτικού συστήματος, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις πλάτες των ναζιστών και ακροδεξιών, Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, στήριξαν με τον έναν ή άλλο τρόπο τα αρπακτικά «επενδυτικά» σχέδια, που μυρίζουν καταστροφή και θάνατο, που βάζουν ταφόπλακα στη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή και τη Θεσσαλονίκη, είτε με πολλά, είτε με λιγότερα αντισταθμιστικά οφέλη. Αυτού του είδους οι συμβάσεις είναι πάντα ληστρικές με αποικιοκρατικό χαρακτήρα. Γιατί το περιβάλλον και οι ζωές των ανθρώπων δεν έχουν τιμή.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει απέναντι σε όσους προσπαθήσουν για ακόμη μία φορά να εκμεταλλευτούν το θέμα και να καπηλευτούν τον αγώνα των κατοίκων, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα συνίσταται στο ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις να κατασκευάσει μονάδα μεταλλουργίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οικονομικές απώλειες για το ελληνικό κράτος από τα μεταλλευτικά τέλη. Αυτό σημαίνει ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος και του αρχέγονου δάσους των Σκουριών θα «καταπίνονταν» καλύτερα με λίγα εκατομμύρια παραπάνω.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής της Χαλκιδικής για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της ζωής τους ενάντια στη λεηλασία του τόπου τους, έναν γενναίο αγώνα που δίνουν χρόνια τώρα κόντρα σε διώξεις και προδοσίες, για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων του τόπου τους σε απόλυτη ισορροπία με το περιβάλλον, η οποία να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι αυτές των εταιρειών. Έχουμε την πεποίθηση ότι η εμπειρία του αγώνα τους έχει κάνει πιο δυνατούς.

Συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματά για ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΚΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ-ΑΓΏΝΑΣ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ELDORADO ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ